Neden Balık?

  • Balık, en fazla ihraç ettiğimiz gıda maddelerinin başında
  • Türkiye, Avrupa’nın önemli balık tedarikçilerinden ve levrek balığının en büyük ihracatçısı
  • İhracatçılarımız balıkların nakliyesinde saatle yarışıyor ve dayanım süresindeki artışların büyük yarar sağlayacağını ifade ediyorlar
  • İç piyasada da birçok bölge denize uzak olduğundan balıklar bu bölgelere nakledilmekte
  • Bu nakliyeler ve satış sürecindeki bozulmayı geciktirmek önemli
  • İç ve dış piyasaya dağıtılan balıklarımızın kalitesinde yolda ve markette geçen zaman süresince meydana gelen kayıpların azaltılması ekonomimiz için önemli
  • Isıl işlem gibi geleneksel uygulamalar balığın yapısını değiştirdiğinden taze balık ticaretinde uygulanamıyor, katkı kullanımı ile ışınlamayı tüketici tercih etmiyor; doğal koruyucuların ise tadı-kokuyu etkileme, düşük etki gösterme gibi dezavantajları var. Bu nedenle etkili yeni tekniklere ihtiyaç var
  • Balık en hızlı bozulan gıdalardan. Bozulmasını geciktirmek önemli , hem de balığa etkili  olan yöntem diğer birçok gıdaya da uygulanabilir
  • Balığa av- hasat sonrasında hastalık yapan patojen bakteriler bulaşabiliyor. Bunların gelişimini önlemek gıda güvenliği- halk sağlığı açısından önemli
  • Et, tavuk, sebze, meyve üretilen gıdalar . Balığın ise halen büyük kısmı avcılıktan geliyor.  Bu, artan nüfusa sınırlı kaynak sunulması demek. Sürdürülebilirlik açısından balık ve diğersu ürünlerinin kayıp olmadan sofraya gelmesi çok değerli