Neden Balık?
- Balık, en fazla ihraç ettiğimiz gıda maddelerinin başında
- Türkiye, Avrupa’nın önemli balık tedarikçilerinden ve levrek balığının en büyük ihracatçısı
- İhracatçılarımız balıkların nakliyesinde saatle yarışıyor ve dayanım süresindeki artışların büyük yarar sağlayacağını ifade ediyorlar
- İç piyasada da birçok bölge denize uzak olduğundan balıklar bu bölgelere nakledilmekte
- Bu nakliyeler ve satış sürecindeki bozulmayı geciktirmek önemli
- İç ve dış piyasaya dağıtılan balıklarımızın kalitesinde yolda ve markette geçen zaman süresince meydana gelen kayıpların azaltılması ekonomimiz için önemli
- Isıl işlem gibi geleneksel uygulamalar balığın yapısını değiştirdiğinden taze balık ticaretinde uygulanamıyor, katkı kullanımı ile ışınlamayı tüketici tercih etmiyor; doğal koruyucuların ise tadı-kokuyu etkileme, düşük etki gösterme gibi dezavantajları var. Bu nedenle etkili yeni tekniklere ihtiyaç var
- Balık en hızlı bozulan gıdalardan. Bozulmasını geciktirmek önemli , hem de balığa etkili olan yöntem diğer birçok gıdaya da uygulanabilir
- Balığa av- hasat sonrasında hastalık yapan patojen bakteriler bulaşabiliyor. Bunların gelişimini önlemek gıda güvenliği- halk sağlığı açısından önemli
- Et, tavuk, sebze, meyve üretilen gıdalar . Balığın ise halen büyük kısmı avcılıktan geliyor. Bu, artan nüfusa sınırlı kaynak sunulması demek. Sürdürülebilirlik açısından balık ve diğersu ürünlerinin kayıp olmadan sofraya gelmesi çok değerli