Soguk Plazma Nedir

Plazma, maddenin dördüncü halidir. "İyonlaşmış  gaz" anlamına gelir.



✔ Gazlara enerji verildiğinde plazma meydana gelir.
✔ Plazma evrenin %99’dan fazlasını oluşturur.
✔ Alev, Kuzey ışıkları, yıldırımın parıltısı , güneşin kendisi plazmadır.


✔ Ortamdaki gaza enerji verildiğinde iyonlaşma meydana gelir, serbest elektron ve iyon grupları oluşur.
✔ Pozitif yüklü iyonlar ile negatif yüklü elektronlar ve yüksüz parçacıklar oluşur; plazma meydana gelir.
✔ Ortamdaki gaza enerji vermek için elektrik akımı, elektromanyetik radyasyon, UV, mikrodalga, RF, veya X ışını kullanılabilir.




➢Plazma kaynaklı reaktif oksijen türleri, proteinler ve enzimler gibi biyomoleküller ile etkileşime giriyor.

➢Oluşan elektrostatik gerilim nedeniyle bakteri hücre zarı hasar görüyor.

➢Böylece antimikrobiyal etki sağlıyor ( bozulmaya yol açan veya gıda yoluyla insana geçerek hastalık yapan bakterilere etkili oluyor).

➢Soğuk plazmanın mikroorganizmalara etki mekanizmaları hala tam bilinmemekte ve bu konudaki çalışmalar devam etmekte​

​​​​​

➢ Antimikrobiyal etki sağlıyor

➢ Gıdada duyusal kayıp yok Sıcaklığı artışı-pişme yok

➢ Düşük maliyetli

➢ Orijinal tasarım

➢ Kısa işlem süresi

➢ Çalışan için güvenli

➢ Tüketici için güvenli

➢ Zararlı etki yok-çevre açısından güvenli

➢ Kimyasal kalıntı yok

➢ Farklı gıda ve ürünlere kolay adaptasyon

➢ Proses son derece temiz

➢ Farklı muhazafa yöntemleriyle kullanımı mümkün

➢ Paketli gıdaya uygulama mümkün



➢ Soğuk plazma zengin reaktif türler üretirken ısı oluşturmuyor ve zararlı etkilere yol açmıyor

➢ Oluşturduğu reaktifler zararlı- toksik maddeler değil

➢ Gıdalarda yüksek kalite sağlayabilen güvenli ve çevre dostu bir uygulama

➢ Kalıntı bırakmaz

➢ Zararsız nitelikte

➢ Sıçanlara plazma uygulanmış yenilebilir film kaplı yemle besleme yapıldığında toksisite görülmemiş; yenilebilr filmde de herhangi biz zararlı bileşik tespit edilmemiş (Han ve ark., 2016: Oral toxicity of cold plasma-treated edible films for food coating).

➢ Unutmayalım ki, plazma, evrenin %99’dan fazlasını oluşturuyor


➢ Atmosferik basınç soğuk plazmanın gıdalarda kullanımı çok yeni bir çalışma alanı, henüz deneysel aşamada 

➢ Çalışmalar genelde kırmızı ve kanatlı eti, sebze, meyve, tahıl gibi gıdalardaki patojenlere karşı etkinliğinin denenmesine yönelik. Kalite ve raf ömrüne yönelik çalışma ise daha da sınırlı

➢ Ortamda ısı meydana getirmediğinden gıdanın taze özelliklerini bozmuyor – pişirmiyor

➢ O nedenle Gıda uygulamaları için uygun bir yöntem


  • Soğuk plazmanın taze su ürünlerinde kullanımıyla ilgili bilgi çok yetersiz
  • Mevcut az sayıdaki çalışmada ise mikroorganizmalara etkili olan uygulamanın ürün kalitesinde oluşturduğu etki göz ardı edilmiş
  • Soğuk plazmanın su ürünlerine uygulandığı çok az sayıdaki çalışma genellikle işlenmiş (en çok ta kurutulmuş )su ürünleriyle yapılmış ve plazmanın balığın duyusal özelliklerine etkisi göz ardı edilmiş
  • Oysa işlemin duyusal özelliklere etkisinin bilinmesi çok önemli. Zira uygulanan işlemin antimikrobiyal etkisi çok iyi de olsa ürünün duyusal özelliklerini değiştiren- bozan bir uygulama kullanılabilir olamaz. Çünkü böyle bir ürünü kimse satın almaz.

  • Gıda alanındaki diğer uygulamaları:
    • Gıda temas yüzeylerinin sterilizasyonu
    • Gıda ambalajlarının sterilizasyonu
  • Gıda dışı kullanım alanları:
    • Atık su temizlenme
    • Tıp
    • Dişçilik
    • Yüzey sterilizasyonu
    • Hijyene ihtiyaç olan alanlar
    • Hava temizleme
    • Koku önleme