Projemiz

Tarafımızca tasarlanan soğuk plazma cihazıyla balığın hem raf ömrünün artırılması;  hem de insanda hastalık yapabilen patojenlerin gelişmesinin önlenmesi hedeflenmektedir.


Raf ömrünün arttırılması


Patojen kontrolünün sağlanması

  •  Yalıtkan Engelli Boşalma soğuk plazma cihazı tarafımızca üretilecek olan tasarımı orijinal sistemle sağlanacak
  • Elde edilecek elektriksel ve spektroskopik karakteristikleri de fizik literatüründe yeni olacak
  • Soğuk plazmanın balığın raf ömründe ve patojen kontrolündeki etkileri incelenirken yapılan işlemin balığın duyusal özelliklere etkisi de belirlenecek. Yapılmış çalışmalarda genelikle ihmal edilmiş olan bu konu çok önemli. Uygulanan işlem çok etkili de olsa gıdanın duyusal özelliklerini bozuyor-değiştiriyorsa pratikte uygulaması mümkün olmuyor, çünkü satılamıyor. Hedefimiz, balığın duyusal özelliklerde önemli değişikliğe yol açmayan etkili uygulamayı yapmak.

Uygulanan işlemin etkileri çok iyi de olsa ürünün duyusal özelliklerini değiştiren- bozan  bir uygulama kullanılabilir olamaz. Çünkü böyle bir ürünü kimse satın almaz





  • Soğuk plazma, tarafımızca üretilen tasarımı orijinal sistemle sağlanıyor.
  • Sistem son derece basit ve ucuz materyallerle üretildi
  • Kullandığımız güç kaynağı da tasarımı tarafımızca yapılarak yerli imkanlarla üretildi
  • Farklı düzenlemelerin son derece kolay yapılabileceği yapıya sahip
  • Teknolojik olarak her türlü gıda üzerine kolaylıkla soğuk plazma uygulaması yapılabilecek bir sistem



  • Pojemiz devam ediyor. Cihazımız tasarlayıp imal ettik ve balıkta ön denemelerimizi yaptık.
  • Ön denemeler sonucunda :
  • 7 dak. soğuk plazma uyguladığımız levrek balıklarının aerobik bakteri yükünde azalma sağladık.
  • Satış koşullarını temsilen soğuk plazma uygulanan levrekleri 5 günlük soğuk depoda beklettik. Soğuk plazma uyguladıklarımızın aerobik bakteri yükü herhangi bir işlem yapılmamış olan kontrol örneklerinden daha düşük düzeyde kaldı.


  • Yaptığımız soğuk plazma uygulamasının levrek balıklarının duyusal özelliklerinde fark edilir bir değişim yaratmadığını gördük (Şekil 1 ve 2)
  • Bu bize soğuk plazma ile balığın raf ömrü ve bakteri gelişimini kontrolü anlamında sağlanabilecek faydaların, ürünün satılabilir özelliklerini bozmayacağını gösterdiği için çok önemli




Şekil 1. Kontrol örneği (işlem yapılmamış)



Şekil 2. Soğuk plazma uygulanmış levrek ( 7 dak. soğuk plazma yapılmış)


Projemiz devam ediyor. Yapılacak çalışmalarımız:


Soğuk plazmayla levreğin raf ömrünün artırılması


  •  Atmosferik basınç soğuk plazmanın soğukta depolana levrek balıklarının kalitesinde ve raf ömründe oluşturacağı etkiler belirlenecek.
  • Hedefimiz, taze ürün özelliklerinde önemli değişikliğe yol açmaksızın raf ömrünü artırmak​.​​​

  • Soğuk plazmayla balığa hasat sonrasında bulaşma riski taşıyan ve önemli bir gıda güvenliği sorunu oluşturan S. Enteritidis ve L.  monocytogenes kontrolü sağlanmaya çalışılacak.



  • Soğuk plazma, tarafımızca üretilen tasarımı orijinal sistemle sağlanıyor. Dolayısıyla balıkta sağlanacak etkilerin özgünlüğünün yanısıra, elde edilecek elektriksel ve spektroskopik karakteristikleri de fizik literatüründe yeni nitelik taşıyor.
  • Ürettiğimiz cihazla farklı parametrelerle uygulama yapmak ve her türlü gıdaya  uygulanak mümkün.
  • Projemizde ihracat ürünümüz levreğin hem raf ömrü artışı, hem de patojenler kontrolü için soğuk plazma kullanılacak. Plazma uygulanan balığın duyusal kalite özelliklerindeki değişim de irdelenecek. Mevcut çalışmalarda etkili olan uygulamanın duyusal kaliteye etkisi irdelenmemiş. Bu, plazmanın pratikte kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi yönünden önemli bir eksiklik. Projemizde bu eksiği kapatmayı ve duyusal özellikleri bozmadan etkili olacak uygulamaya ulaşmayı hedefliyoruz.
  • İç ve dış piyasada önemli bir ürünümüz olan levreğin raf ömrünün artırılması sayesinde pazarlama zincirindeki kayıplar azaltılacak, daha az kayıpla nihai tüketiciye ulaşması ve ürettiğimiz levreğin uluslararası markette rekabet gücü artırılmış olacak.
  • Ekonomimiz, tüketici ve gıda güvenliği bakımından özgün ve yararlı sonuçlar hedefliyoruz.